• Niedziela, 25 lutego 2024

Kwas laktobionowy i jego kosmetyczne właściwości

\Kwas laktobionowy zdobywa coraz większą popularność w kosmetycznym świecie. Wykazuje właściwości zbliżone do kwasów AHA, jednak charakteryzuje się łagodniejszym i delikatniejszym działaniem, a to powoduje, że doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cer wrażliwych oraz problemowych. Kwasy kosmetyczne – z uwagi na swoje wszechstronne i wielopłaszczyznowe działanie – cieszą się ogromną popularnością w branży beauty. Pielęgnacyjny sukces uzależniony jest jednak od ich prawidłowego wyboru względem cery – stanu i kondycji skóry. Dowiedz się, komu polecany jest kwas laktobionowy i co można dzięki niemu osiągnąć!

Kwas laktobionowy – czym jest?

Kwas laktobionowy (Lactobionic Acid) jest należy do grupy PHA, a więc polihydrokwasów. Pod względem właściwości ma wiele wspólnego z kwasami AHA, jednak działa łagodniej i delikatniej, a tym samym skóra lepiej go toleruje oraz przyswaja.

Kwas ten pozyskiwany jest z laktozy w procesie utleniania. Jest połączeniem galaktozy oraz glunolaktonu. Choć kwasy kojarzą się przede wszystkim z działaniem złuszczającym, Lactobionic Acid słynie przede wszystkim z właściwości łagodzących, kojących oraz przeciwzapalnych, co powoduje, że z jego potencjału skorzystają przede wszystkim:

  • cera wrażliwa,
  • cera trądzikowa,
  • cera sucha,
  • cera naczyniowa,
  • cera skłonna do podrażnień i niedoskonałości. 

Z uwagi na to, że kwas laktobionowy jest bardzo łagodny, można go stosować bez względu na rodzaj skóry, a ryzyko podrażnień, zaczerwienień czy pieczenia, jest bardzo niskie.

Kwas laktobionowy: działanie i właściwości

Kwas laktobionowy charakteryzuje się wielopłaszczyznowym i wielokierunkowym działaniem. Jego właściwości są niezwykle zróżnicowane, a to sprawia, że za pomocą jednej substancji możemy rozwiązań mnóstwo problemów skórnych.

Najważniejsze właściwości kwasu laktobionowego:

  • koi i łagodzi,
  • nawilża i zatrzymuje wodę w naskórku,
  • wspomaga regenerację,
  • przyspiesza proces gojenia,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia koloryt cery,
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
  • poprawia jędrność i elastyczność skóry,
  • redukuje niedoskonałości skórne,
  • niweluje widoczność zmarszczek.

Kwas laktobionowy jest często polecany osobom z wrażliwą skórą, ponieważ ma łagodne działanie i rzadko powoduje podrażnienia. Może pomóc w łagodzeniu zaczerwienień, stanów zapalnych i innych objawów podrażnionej skóry.

Kwas laktobionowy – efekty

Kwas laktobionowy – zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej – przynosi naprawdę zadowalające efekty. Dzięki niemu koloryt cery staje się bardziej wyrównany, niedoskonałości znikają, a skóra zachwyca zdrowym blaskiem.

Kwas laktobionowy jest uważany za delikatny składnik kosmetyczny, który nie podrażnia skóry. Jest łatwo tolerowany przez większość typów cery, w tym przez skórę wrażliwą i skłonną do podrażnień.

Jest silnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed stresem oksydacyjnym spowodowanym działaniem wolnych rodników. Działa poprzez neutralizację tych niebezpiecznych cząsteczek, co może przyczynić się do zmniejszenia uszkodzeń skóry i innych objawów starzenia.

Ponadto, kwas laktobionowy działa jako humektant, co oznacza, że przyciąga i zatrzymuje wilgoć w skórze. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia, co jest istotne dla zdrowej i jędrnej skóry. Oprócz tego, skutecznie wspomaga proces regeneracji, a także przeciwdziała szkodom spowodowanym promieniowaniem UV: Kwas laktobionowy może pomóc w ochronie skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słoneczego.

Kwas laktobionowy – cenny składnik w kosmetyce

Kwas laktobionowy może wprowadzić pielęgnację w zupełnie nowy wymiar. Jedna substancja może zdziałać naprawdę wiele dobrego dla naszej skóry – zwłaszcza wrażliwej, suchej, skłonnej do niedoskonałości.

Co ważne, kwas ten nie wykazuje działania fototoksycznego, a to powoduje, że może być stosowany nawet przez cały rok! Pamiętajmy jednak o odpowiednim stężeniu. O ile w profesjonalnych salonach może być ono bliskie 50%, o tyle w przypadku samodzielnego stosowania, powinno być ono znacznie niższe i nie przekraczać 10%.

O ile kwas laktobinowy jest łagodny i delikatny, a tym samym nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jego stosowania, ostrożność powinny zachować osoby z nietolerancją laktozy. Uważać należy również, gdy mamy do czynienia z ciężką postacią trądziku, mocnym uszkodzeniem naskórka, czy skórnymi infekcjami.

Warto również wspomnieć, że kwas laktobionowy jest kompatybilny z innymi składnikami kosmetycznymi, takimi jak kwasy owocowe, retinoidy czy witamina C. Może być stosowany w różnych produktach do pielęgnacji skóry, takich jak kremy, serum czy maseczki. Bez wątpienia wprowadzenie kwasu laktobionowego do swojej rutyny pielęgnacyjnej może przynieść wiele korzystnych efektów dla skóry.